cum să alegi un centru de limbi străine

În primul rând, dacă vrei să înveţi o limbă străină şi nu vrei un centru, Paul scrie aici despre cum poti învăţa singur. Eu sunt puţin sceptică, însă, dacă ştii că eşti organizat(ă) şi disciplinat(ă), că reţii uşor lucruri pe care le asculţi, dacă ai memorie auditivă, merită încercat. Oricum, sfaturile şi resursele sunt foarte bune şi dacă nu te bazezi exclusiv pe ele; le poţi folosi ca resurse suplimentare.

Aşadar, dacă te bate gândul să-ţi alegi un centru de limbi străine, pe lângă alte considerente pe care le vei lua în calcul (costuri, locaţie, prestigiu, diploma pe care o obţii sau nu, program etc), iată cum poţi încerca să te asiguri că ceea ce cumperi este calitate.

În primul rând, trebuie să-ţi pui ţie nişte întrebări:

1. Cât timp am la dispoziţie şi cum e repartizat?

2. Ce obiective am (să iau un examen, să pot comunica în viaţa de zi cu zi, să pot comunica la serviciu, să-mi îmbunătăţesc vorbirea/ scrierea , să obţin o promovare etc)?

3. Mă simt bine într-un grup de oameni sau doar eu cu profesorul/ trainerul? Sunt deschis, comunicativ, dezinvolt sau mai degrabă timid, stânjenit de greşelile pe care le-aş putea face?

În funcţie de răspunsurile tale la aceste întrebări, îţi vei alege fie un curs de limbaj general, fie unul de limbaj de afaceri sau vocaţional, în variantă de grup sau în variantă îndividuală, intensiv, sau cu durată mai lungă.

După ce ţi-ai răspuns la aceste întrebări, iată cam ce întrebări poţi să pui personalului de la centrul de limbi străine (înainte de a semna contractul cu ei) şi cam ce răspunsuri cauţi:

1. Câte ore are un modul?
Te poţi aştepta la un umăr între 30 şi 50. Cu cât mai multe, cu atât mai bine.

2. Un modul acoperă un nivel?
În mod normal, răspunsul ar trebui să fie nu. Ca să treci de la un nivel la altul (de exemplu, de la mediu la mediu plus), este nevoie cam de 100 de ore, mai mult sau mai puţin. Deci ai vrea să auzi că un nivel se acoperă în două sau trei module de curs, în funcţie de câte ore are un modul.

3. Cum se realizează repartiţia pe module (cine şi cum testează viitorii cursanţi)?
Vrei să auzi că vei fi testat(ă) atât scris, cât şi oral, de către un profesor/trainer competent, care te va evalua şi care îţi va recomanda un nivel de studiu.

4. În cazul în care nu vrei un curs individual, ci unul de grup: Care este numărul maxim de persoane la un curs de grup?
Cu cât mai puţine, cu atât mai bine. În general, numărul maxim este de 12 persoane. 6 este un număr optim, dar va fi dificil să găseşti cursuri cu atât de puţini participanţi. 8 e încă ok, iar mai mulţi sunt cam mulţi… Poţi întreba şi care este numărul minim de persoane necesar pentru ca un curs să aibă loc, ca să vezi cât de mult contează pentru centrul respectiv eficienţa şi calitatea, dincolo de câştigul material imediat.

5. Vei da teste în timpul cursului şi la final? Şi vei primi feedback? Ce fel de feedback?
Vrei să ţi se spună că vei da teste şi pe parcurs, dar şi un test final şi că vei primi feedback personalizat, individual, atât după teste, cât şi în timpul cursului, pt teme sau alte activităţi.

6. Mai ales în cazul în care îţi alegi un curs individual: Se urmează o programă de curs pre-stabilită sau cursul poate fi adaptat necesităţilor tale?
În mod normal, vrei să ţi se spună că da, trainerul te va evalua şi pe parcurs, nu doar la început şi că ceea ce parcurgi (conţinutul cursului) se poate adapta necesităţilor şi, de ce nu, cerinţelor tale. Nu vrei să fii obligat(ă) să parcurgi în întregime un manual care nu te ajută sau care nu răspunde nevoilor tale punctuale. În mod normal, şi un curs de grup poate fi adaptat fiecărui grup în parte, chiar dacă într-o mai mică măsură.

7. Au un sistem de asigurare a calităţii şi ce presupune acesta?
Te aştepţi să ţi se spună că au şi că centrul asigură calitatea cursurilor colectând periodic (nu doar la mijlocul şi la finalul cursului) feedback de la clienţi, prin asistenţă la cursuri, prin asigurarea de suport şi de cursuri de training trainerilor.

Nu scriu despre ce fel de traineri ar trebui să ţi se spună că au, pentru că toţi vor spune că au traineri absolvenţi de facultate, cu experienţă şi, eventual, şi cu alte certificări; dacă vrei să fii 100% sigur(ă) sau dacă ai motive serioase de îndoială, poţi încerca să soliciţi să ţi se arate copii după documentele care dovedesc spusele lor.

Despre metode şi materiale nu vorbesc, pentru că toţi îţi vor spune că folosesc materiale noi şi metode de predare moderne, bazate pe comunicare, jocuri de rol, situaţii reale etc. Asta şi vrei să auzi.

8. Dacă te interesează prestigiul centrului, valoarea diplomei pe care o vei obţine la final (în funcţie de scopurile tale): Ce fel de certificări are centrul? Aparţine vreunei organizaţii sau este monitorizat de către vreo organizaţie? Pentru ce companii a asigurat şi asigură training? (Unele din aceste informaţii le poţi vedea şi pe site-ul centrului, pe care ar trebui, oricum, să-l consulţi înainte de a face o vizită la sediu).
Nu prea te încălzeşte că au certificare ISO. Câteva nume de răsunet în privinţa certificărilor, parteneriatelor, organizaţiilor etc sunt: QUEST, EQUALS, Centrul European de Limbi Moderne al Consiliului Europei, RATE, LCCI, Consiliul Britanic etc…

9. În cazul în care nu-ţi este comod să ajungi la locaţia centrului: Asigură şi cursuri la domiciliu sau la sediul companiei la care lucrezi?

10. Centrul îţi pune la dispoziţie materialele de studiu sau e nevoie să le achiziţionezi separat de curs?

Succes!

PS Dacă-mi mai vine vreo idee, pun un update.

Anunțuri

2 responses to “cum să alegi un centru de limbi străine

  1. As adauga eu un lucru: asigura-te ca vrei sa urmezi acel curs de limbi straine, ca ti se potriveste in program si fii constient ca va trebui sa faci niste sacrificii in timpul tau liber. Ce se face la curs este una, iar cat muncesti si tu acasa este alta. Nu te astepta ca doar prin simplul fapt ca vii la curs cateva ore pe saptamana sa si inveti, trebuie sa lucrezi si individual ( teme, reluarea singur acasa a lectiilor facute). La sfarsitul cursului trebuie sa ai o baza pe care s-o pornesti mai departe, dar daca faci cursul acuma si mai folosesti ce ai invatat abia peste 6 luni sau un an, nu te astepta sa tii minte totul. Procesul de invatare este unul continuu si tine si de tine ca persoana, nu doar de trainer.

  2. dap, de luat în seamă, yukiame!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s