Cum prinde viață sticla

În mâinile Cristinei, ca prin farmec, sticla învață să spună povești. Pentru că îmi place mult cum se poartă ea cu sticla, am invitat-o să ne învețe și pe noi să facem un obiect simplu, foarte frumos și util, mai ales că vin sărbătorile de iarnă. Iată ce ne propune Cristina, fata care creează minunățiile de pe Handmade Sister:

Crăciun la lumina lumânării. Dar în ce punem lumânarea?

Întotdeauna am aşteptat cu sufletul la gură sărbătorile, Crăciunul în mod deosebit. Şi pentru cadourile care urmau să apară sub brad, dar mai ales pentru că urma să decorăm casa. La şcoală ne puneau în fiecare an să facem ghirlande din hîrtie creponată şi fulgi de zăpadă din hârtie – şi ce frumoşi erau, că lipeam pe ei sclipici multicolor obţinut din globurile sparte. A trecut ceva timp de atunci, dar şi acum, când vine luna decembrie, nu mă mai pot gândi decât la decoraţiuni, ghirlande, globuri şi fulgi. Mă rog, şi cadouri.

Pentru că niciun produs de serie, oricât de frumos ar fi, nu poate transmite căldura lucrului făcut de mână, vă propun un model de suport de lumânare care să învăluie în poveste masa de Crăciun sau de Revelion.

Vă trebuie:

– suportul pentru lumânare
– soluţie pentru curăţat geamuri (pentru degresat suprafaţa de vopsit)
– culori pentru sticlă (pentru acest proiect am folosit roşu şi auriu)
– contur pentru sticlă (am folosit alb satinat şi auriu)
– o bucată burete de spălat vasele

1. Cu o cârpă, ştergeți păhăruţul. Dacă rămân pete de grăsime pe sticlă, vopseaua va sări mai târziu. Deci ştergeţi bine.

2. Pe bucata de burete, puneţi vopsea roşie direct din borcanul cu vopsea. Buretele va absorbi culoarea şi aceasta nu va curge. Apoi, tamponaţi păhăruţul de jur împrejur până la uniformizarea culorii. La început veţi vedea că prin tamponare vor apărea bule de aer, dar trecînd din nou cu buretele peste culoare, din ce în ce mai uşor, ele vor dispărea.

Nu insistaţi prea mult. După maxim 4 ture în jurul paharului, ar fi bine să vă opriţi. Bulele mai dispar şi singure. Dar în cazul în care culoarea începe să se usuce şi mai treceţi o dată cu buretele, acesta va lua şi porţiuni deja colorate. După ce culoarea e uniformă, pentru o textură mai frumoasă şi interesantă, puneţi pe burete un pic de pastă de contur albă sidefată şi tamponaţi în jurul paharului. La fel procedaţi cu cea aurie. Acum culoarea roşie are reflexe metalizate pe alocuri.

Acum că baza e gata, lăsaţi păhăruţul la uscat. Timpul de uscare variază de la vopsea la vopsea. Majoritatea culorilor pentru sticlă devin „touch dry” într-o oră-două, depinde şi de stratul de vopsea.

3. Acum că păhăruţul este uscat, începem partea cu adevărat interesantă: decorarea. Culorile pentru sticlă sunt transparente (în afară de alb, negru şi de cele metalice: auriu, argintiu etc.), deci vom vedea să copiem un model pe care îl lipim în interiorul suportului. Sau îl putem desena cu mâna liberă.

Suportul e roşu în această fază, doar că nu se vedea şablonul în poze, aşa că am făcut o poză cu un suport transparent.

Conturul se ţine ca un creion şi se trasează liniile direct pe sticlă. În funcţie de cât de tare apăsaţi, dunga va ieşi mai subţire sau mai groasă. Din când în când, vârful se şterge, teoretic de un şerveţel, practic eu îl şterg de mâna mea stângă ca să nu mă opresc prea mult. Pentru contururi trebuie concentrare, nu vrem s-o pierdem.

Şi uitați ce-am făcut până acum:

Eu am făcut 2 fulgi de zăpadă mari şi 2 mici, oarecum simetrici.

4. După aproximativ 10 minute, conturul e uscat, putem începe să colorăm fulgii. Cu o pensulă subţire, conducem culoarea către linia de contur. Aveţi grijă să nu murdăriţi linia de contur, pentru că, mai ales în cazul contururilor deschise, se vede destul de tare. Acum depinde şi de cât de perfecţionişti sunteţi.

5. După ce am colorat toţi fulgii, mai lăsăm la uscat o oră sau decorăm în continuare, dar cu atenţie, pentru ca mâna sau mâneca să nu întindă auriul fulgilor de zăpadă. Cu pastă de contur de ambele culori, am trasat alţi fulgi de zăpadă şi o bordură la marginea suportului. Eu am decorat în continuare, răbdarea nefiind o calitate pe care o am, deşi lucrez cu sticla de ceva timp. Aşa că mai trec peste aşteptare, pentru că vreau să ajung mai repede la partea când aprind lumânarea, mă aşez în fotoliu şi mă uit la ce-a ieşit. De obicei fac mai multe suporturi o dată, aşa că până termin cu al patrulea, primul e numai bun de continuat.

Când credeţi că e gata, e gata!

 

Anunțuri

6 responses to “Cum prinde viață sticla

  1. de unde se poate cumpara vopseaua?

  2. De la magazinele de specialitate cu materiale pentru pictura, arte plastice si creatie artistica. Sunt mai multe in Centrul Vechi, Hanul cu Tei, stiu ca mai este unul pe la gara si cu siguranta mai sunt si multe altele de care nu stiu.
    Spor la treaba!

  3. mersiiiii! sper sa ajung prin bucuresti mai des si sa gasesc si magazinele cu pricina. Aici la noi nu mai exista asa ceva – a murit si arta nu doar economia.

  4. Poti sa le comanzi si de pe net. Sunt multe magazine virtuale care ofera produse art/hobby.

  5. Merci beaucoup pour ce tuto.. j’aime beaucoup votre blog, grace à google translate je comprends quand même pas mal de choses et surtout les bonnes recettes.

    • Merci :). Le blog est en roumain parce que quand je l’ai commence il n’etait pas des DIY blogs en roumain et j’ai decide qu’il est plus utile comme ca.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s