Roşii uscate

La cât amân eu să fac toate lucrurile zilele astea e de mirare că reuşesc să pun acest post cât încă se mai găsesc roşii de grădină la piaţă, că de plănuit îl plănuiam de cel puţin o lună de zile.

Îmi plac foarte mult roşiile uscate şi, cum trăiesc în Bucureşti şi mi-e imposibil să fac roşii uscate la soare, am cercetat şi alte metode de a le prepara. Cea pe care o am eu la îndemână este să le usc la cuptor în aragaz. Pe net veţi găsi o grămadă de păreri şi variaţiuni şi pentru reţeta de roşii uscate la cuptor. Alegeţi ceea ce vă face cu ochiul.

Iată cum se procedează:

1. Se cumpără roşii de grădină de la piaţă – cele mai bune sunt cele lunguieţe, micuţe, care au mai multă pulpă decât zeamă (veţi avea nevoie de minimum 3kg ca să merite toată operaţiunea şi să vă şi ajungă).

2. Se spală şi se şterg sau se lasă la scurs.

3. Se pune hârtie de copt într-o tavă.

4. Se porneşte cuptorul la temperatură minimă.

5. Roşiile se taie în jumătăţi (sau, dacă sunt mari, în sferturi) şi se aşează în tavă fără a lăsa loc între ele pentru că oricum se vor micşora deshidratându-se.

6. Deasupra roşiilor se presară sare şi, dacă doriţi, piper.

7. Se dă tava la cuptor, unde va sta câteva ore, până când roşiile sunt deshidratate, dar încă moi – cam cum sunt stafidele.

8. Când sunt gata, se scot din cuptor şi se lasă la răcit.

Această prezentare necesită JavaScript.

Se pot pune apoi în borcane cu usturoi, cimbru, rozmarin şi ulei de măsline sau se pot pune în pungi la congelator. După ce am pus primul borcan şi l-am terminat rapid, am decis să fac provizii mai serioase pe iarnă şi am pus şi în ulei şi în congelator. Nu ştiu în ce măsură ele ar sta şi în cămară, în pungi de hârtie sau pungi vidate – asta n-am încercat, deşi cred că merită văzut. Peste iarnă, se pot folosi la salate, la pâine sau focaccia, dar se mănâncă foarte bine şi ca atare, cu pâine sau goale. Sunt foarte gustoase şi mult mai sănătoase decât roşiile „extraterestre” care se găsesc iarna în supermarketuri.

Reclame

5 responses to “Roşii uscate

  1. Eu am uscat la soare, pe balcon. Şi anul acesta şi anul trecut. Rezistă în pungi de hârtie, condiţia e să fie uscate bine. Celelalte mai moi le conserv în ulei de măsline.

  2. Asa zic si eu ca Adelina. Rezista si in pungi de hartie. Eu n-am balcon asa ca le-am uscat in aragaz. 13 ore :))

  3. Să ştii că nu. Le-am pus pe un grătar -cu pulpa în sus- şi le-am luat după câteva zile. În funcţie de cât de puternic e soarele. Balconul meu e închis şi nu le-am acoperit cu nimic ca să le feresc de insecte. Ba chiar de o tură am şi uitat şi le-am „cules” când ne-am întors de la mare. 🙂 N-au păţit nimic, doar s-au uscat mai mult decât restul. O săptămână uşoară!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s