Tort raw vegan

Această prezentare necesită JavaScript.

Am tot căutat rețete de prăjituri pe care să le pot face fără coacere, fără zahăr și cât mai crude. Am găsit câteva variante care sunau promițător, dar care mie mi s-au părut complicate din diferite puncte de vedere – ba că n-am aparat de deshidratat, ba că ingredientele sunt prea ‘exotice’ sau prea costisitoare, ba că procedura de preparare e prea anevoioasă. Așa că, până la urmă, m-am pus pe treabă spontan, azi după amiază, cu ce am găsit prin cămară și prin frigider. Dacă inițial intenționam să fac niște batoane energizante, pe parcurs m-am răzgândit și a ieșit un soi de prăjitură pe care sigur o voi mai prepara în diferite variante, acum că am văzut ce simplu se poate face. Dar să vă spun și cum:

Blat:
1/2 cană migdale
1/2 cană caju
1/2 cană merișoare uscate
1/2 cană fulgi de nucă de cocos
1 cană curmale uscate
puțină apă

Topping:
2 -3 căni căpșuni
puțină miere

Cum se face:

Ingredientele pentru blat se toacă în blender pe rând: nucile, merișoarele și separat curmalele. Apoi se amestecă toate într-un bol și se adaugă puțină apă, cât să se lege compoziția.

Într-o formă de tort cu fund detașabil se presează cu degetele compoziția pentru blat, într-un strat cât mai uniform.

Căpșunile se dau prin blender și se adaugă, dacă e cazul, puțină miere, după gust. Spuma obținută se toarnă peste blat, iar tortul obținut se ține la congelator aproximativ 20-30 de minute. Se scoate, se îndepărtează pereții tăvii și se taie când se servește. Se păstrează la frigider.

Cred că se pot folosi cam orice fructe pentru topping, iar pentru blat merg și nuci și alune, precum și alte fructe uscate. Voi face mai multe încercări vara asta.

A ieșit delicioasă, răcoritoare și plină de vitamine și minerale. Fără pic de zahăr, colorant, praf de copt etc. Data viitoare voi dubla cantitățile, a ieșit cam subțire probabil pentru că tava mea e prea mare. Oricum, o felie e îndestulătoare și are o consistență tare plăcută, o combinație grozavă între blatul sățios și prospețimea și parfumul căpșunilor.

UPDATE: Dacă nu aveți tavă din asta șmecheră, cred că merge făcut și pe o farfurie plată, merită încercat.

Lasă un comentariu